Work

Graham House

  • Client:

    Private

  • Location: Glasgow Southside
  • Status: RIBA Stage 4 (G)
  • Contract value: Undisclosed

The project is characterised by a new extension and subtle internal alterations to an existing traditional 1930’s style detached bungalow situation in Glasgow’s Southside suburbs.

The requirement and design proposals for the house extension are principally to enrich wellbeing offering and enabling a more accessible and luxurious living experience. The brief is one to modernise the existing bedrooms but primarily to provide a new bathroom ‘bathing space’ to complement the house’s existing and somewhat small bathroom amenity.

The approach is to consolidate, rationalise and complement the existing accommodation by re-organsing the ground floor bedroom space creating an adjacent new ‘en-suite’ bathing room to the rear of the house.

In terms of scale and placement within the plot the new single storey extension looks to establish a better sense of symmetry and balance to the house rear and south elevation.

In addition to this, and by aligning the new block extension to a previous house addition, the proposals allow for a new plugin informal ‘verandah’ space. This new canopy and screen will provide a more tailored living space enabling greater connections and covered opportunity to take further advantage of the outdoor and the south facing private garden – Mediating better between ‘garden and room’ and ‘inside and out’.

The attitude to the architectural treatment of the new extension is fundamentally to provide a subtle but confident robust architecture while at the same time allowing for a bold but appropriate contextual response.

By referencing elements from the existing house, and acknowledging surrounding but subtly varied bungalow-types, the approach to the new extension’s construction and architectural treatment is by structure lightweight however crafted in a manner that offers a strong decorative treatment. The envelope is also configured and detailed to provide softer means of light entering the interior spaces.