Work

Blythswood Square

  • Client:

    CCLA Investment Management

  • Location: Glasgow
  • Status: On Site - RIBA Stage 5 (K)
  • Contract value: £2.5M
  • Photography:

    Dapple

The basis of the project and brief is to provide 2500sqm of grade A speculative office space within an existing b-listed Georgian terrace that overlooks Blythswood Square and is set within the Blythswood Hill Conservation Area of Glasgow city centre.

The project involves the refurbishment and alteration works to the existing five floors of cellular to open plan office suites working within and around the confines of a listed façade and an internal ‘feature’ staircase.

The proposals and design strategy fundamentally improves accessibility, circulation and way-finding throughout the building, as well as, providing new fit-for-purpose working environments with fully implemented service infrastructure.

The overall architectural approach is to carefully refurbish and alter the existing building while appreciating the history, character and details of the existing interiors. Our proposals attempt to clearly define and enhance the old while refining the new to create a subtle and more visual dialogue between the two elements. Thus, offering perhaps a more bespoke attitude to a new office interior rather than a more ubiquitous design solution to this common type of building programme

A strong visual hierarchy can be read within the building in terms scale, decoration and volume as you move from ground level to first floor and up through the building. To enhance these notions of thresholds, details and spatial qualities, to the upper floors the proposals introduce a new central glass ‘vitrine’ garden space to help offset the lower ceiling heights by providing opportunity for further natural light and air into the depths of the plan and office floor plate.